Podstrony
menu      Życie Razem lub Obok Siebie....
menu      Karczewska Katarzyna baśnie polskie
menu      Karczek wieprzowy bez kości przepis
menu      Karczek na grila przepis Sosy
menu      karczek na rożnie jak wygląda
menu      Karczewska Nowa Ruda
menu      karczek Przepisy
menu      Karczek wieprzowy
  • ukladanie terakoty
  • obrazki z ganja
  • ww kabaret pl
  • x man ostatni baston
  • emergency 3 do pobrania
  • dyplomy na zakoczenie przedszkola
  • guzek tarczycy zniszczenie jodem
  • odjazdy autobusow do Gorzowa
  • kod zabezpieczajcy telefonu Sagem
  • Życie Razem lub Obok Siebie....

    Temat: Bigos - musi byc pyszny!
    Mój najlepszy-tak naprawdę to nasze "smaki"to te,które znamy z rodzinnych
    domów,u mnie zawsze prawdziwy bigos to tylko z kapusty kiszonej,po
    wypłukaniu,zalewm wrzatkiem i ta gotuje się z ziarnami jałowca,listkami
    ,pieprzem,suszonymi grzybkami,nie przykryta ok. 45 min.w tym czasie dusze na
    ,patelni ,razem z cebulą,pokrojana w 8,miesko(nie lubię tłustego,wiec
    ,karczek+szynka,może byc schabik)w drugiej ,czy na drugiej dobra kiełbasę
    +boczek wędzony,też z cebulą w 8.Po 45min.got.kapusty,przykrywam ją i jeszcze
    zpol godzin. gotuje,potem dodaję uduszone miesiwa,koniecznie powidła
    sliwkowe,sól,pieprz na końcu sliwki "kalifornijskie",im dłużej się "partoli" tym
    bigosik lepszy,na koniec ,koniecznie zasmażka,uwielbiamy taki,jeszcze,pomimo,że
    podzieliłam sie z "bliżnimi,został nam garczek ,przepyszego bigosiku,pycha,polecam.
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,50578,97316014,97316014,Bigos_musi_byc_pyszny_.html



    Temat: dobry bigos
    BARDZO dobry bigos
    jeśli już robię - to taką ilość

    5 kg kiszonej kapusty, 1 kg wołowiny (niekoniecznie zrazówka , 1 kg
    wieprzowiny (np karczek), 1 kg kiełbasy (zwykle daję toruńską), 1/2 kg boczku,
    6 dużych cebul, słoik powideł, 10 dkg suszonych śliwek, garść suszonych
    grzybów, 2 "zęby" czosnku, majeranek, koncentrat pomidorowy (mała puszka)

    kapustę kroję, (sok zlewam i trzymam do końca gotowania na wypadek gdyby trzeba
    było dokwasić), zalewam wrzątkiem i gotuję na małym ogniu z pomidorami
    mięsa piekę jak normalną pieczeń, z cebulą (każde mięso osobno), wieprzową
    doprawiam majerankiem
    kiełbasę krojoną w duże kostki przesmażam na patelni z czosnkiem
    śliwki i grzyby suszone zalewam wrzątkiem - w miarę odparowywania kapusty
    dolewam do niej tę wodę z moczenia (również sosy spod pieczeni, z cebulą)
    kiedy mięsa ostygną , kroję je na spore kostki i dodaję do kapusty
    potem dodaję krojone grzyby, śliwki i oczywiście czerwone wytrawne wino

    chyba nie trzeba dodawać, że bigos musi się "przegryźć" i wielokrotne
    odgrzewanie podnosi jego walory smakowe
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,34485,31477781,31477781,dobry_bigos.html


    Temat: Co robicie do jedzenia na świeta??
    Frykadelki w sosie nelsońskim (to na obiad w Niedzielę), Kalmary w sosie z
    opuncji ( to na obiad w Poniedziałek), poza tym piekę schab nadziewany
    kiełbasą, karczek po bawarsku oraz pasztet staropolski. Z sałatek zrobię
    jarzynową oraz z tuńczykiem. Do tego równiez śledziki, ale nie tradycyjne w
    oleju, ale po kaszebsku ( wg oryginalnego przepisu ). Pojawią się u mnie także
    jaja z pieczarkami, szyneczki w galarecie. Z ciast upiekę miodownik,
    orzechowiec z powidłami, babkę cynamonową oraz tradycyjną włoską babkę
    Panettone.

    Pozdrawiam.
    Ele.
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,55,59987287,59987287,Co_robicie_do_jedzenia_na_swieta_.html


    Temat: jakie znacie fajne dania z grilla?
    -Pikantne nózki z kurczaka - zielony, czerwony pieprz + papryka, czosnek, oliwa
    z oliwek, sól - marynowac min 12h
    -karczek, łopatka w ziołach - oliwa z oliwek, czosnek, vegeta, sos sojowy,
    majeranek - marynować jw
    -kaszanka w śliwkach - kaszankę posmarowac powidłami śliwkowymi, grillować
    -biała kiełbasa w miodzie i przyprawach -zrobic mieszankę tak jak przy karczku
    + kilka łyżek miodu
    -ryby w sosie pietruszkowym - rybe natrzeć zmielona natka pietruszki+ masło -
    piec w folii aluminiowej
    -owoce - jabłka/gruszki z miodem i cynamonem - wydrązyć jabłka dodać masełko z
    cukrem/miodem i cynamonem - zawinąć w folię grillować - polecam małe jabłuszka

    Smacznego

    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,41329882,41329882,jakie_znacie_fajne_dania_z_grilla_.html


    Temat: alergolog z okolic Bielska
    Przypraw prawie w ogóle nie używam, szczypta soli, pieprzu i wegety. Zamiast wędlin sama piekę sobie schab albo karczek. Jem tylko ryż, kasze, wieprzowinę, czasami kurczaka lub indyka,ramę olivio, chleb, makaron bezjajeczny, smalec, jabłka, banany, ziemniaki, natkę pietruszki, dżem niskosłodzony aroniowy lub powidła śliwkowe. Te ostatnie składniki wprowadziłam ostatnio bo bardzo brakowało mi słodyczy po nich nie jest ani lepiej ani gorzej.
    Nie wiem co można z tej diety jeszcze wyeliminować, piję głównie wodę mineralną lub słabą herbatę (nie expresową, bo one podobno też uczulają).
    Brałam też pod uwagę alergię kontaktową. Oddałam do znajomych królika, codziennie na mokro myję podłogę, żadnych dywanów nie mam. Piorę rzeczy dziecka w płatkach mydlanych, nasze w persil sensitiv i wielokrotnie pukam. Nie wiem może to materac dziecko śpi na materacu kokos-gryka. Ostatnio przestałam mu podawać Cebionmulti , bo tez podobno uczula. I nic dzisiaj znowu szyja i plecy wysypane. pojawiają się takie czerwone plamy a na nich krosty. Najpierw ta wysypka pojawia się na szyi, potem na plecach. Następnie na zgięciach rąk i pod kolanami - choć tam najsłabiej. Ma również suchą skórę na zgięciach nad stopą - tylko tam. Policzki są zdrowe.
    Na pasożyty nie badałam, nie wiem czy można te badania zrobić samemu bez skierowania - mieszkam w małej miejscowości.
    Żebym chociaż widziała, że ta moja dieta pomaga. Wysypka jest słabsza ale ciągle powraca, gdybym nie smarowała jej co trzy dni elidelem skóra wyglądałaby jak przed dietą.
    Elidel to mocny środek i niepokoi mnie tak częste smarowanie pólrocznego dziecka. Zwłaszcza po przeczytaniu ulotki.
    Dlatego potrzebuję dobrego specjalisty, który nam pomoże. Napisz mi czy zalecenia Chińczyka okazały się trafne.
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,81511512,81511512,alergolog_z_okolic_Bielska.html


    Temat: JAK ZROBIĆ BIGOS?
    bigos nie musi byc tlusty!
    bez szkody dla smaku bigosu mozna zrezygnowac z dodawania cebuli PODSMAZANEJ NA
    smalcu, w ogole mozna cebuli nie dawac...
    ja gotuje bigos tak:
    np. 2 kg kapusty kwaszonej (nie daje slodkiej) - ale musi byc nie za kwasna i
    nie za slona - jesli kapusta za kwasna - dobrze odcisnac sok lub ew. nieco
    przeplukac na sitku
    do tego ok. 2 kg roznego rodzaju niesurowego miesa -
    OBOWIAZKOWO golonka pieczona (mozna kupic w sklepie, jak sie wie, ze smacznie
    przygotowuja)
    OBOWIAZKOWO - pieczony karczek (nie za tlusty)
    2 male kawalki kielbasy mysliwskiej lub jalowcowej - musi pachniec jalowcem
    szynka gotowana/pieczona
    ew. troche pieczonej kaczki lub gesi
    ew. troche pieczeni wolowej
    zasada taka - miesa przygotowywane bez przypraw typu majeranek, posypka itp.
    tyle miesa ile kapusty albo wiecej miesa
    obowiazkowo pieczona golonka i karczek
    wykrawac CALY tluszcz - mieso powinno byc chude (z golonki zostaje np. same
    chude miesko)
    kielbase gotuje sie i nastepnie te wode dodaje do kapusty
    poza tym - grzyby suszone - najlepiej borowiki - tak ze 4 garscie (meskie)
    gotowac przez 15-20 minut
    bigos gotuje sie min. 3 dni, np. pierwszego dnia ok. 2 godzin
    drugiego dnia - ok 1 godziny
    3 dnia - jak drugiego
    NIE gotuje sie w aluminiowym garnku
    najlepszy jest zeliwny - powinien byc ciezki, z grubym dnem
    ale stalowy czy emaliowany tez byc moze
    jak mowila moja przyjaciolka Zuzia - nic tak nie poprawia koloru bigosu,
    jak ... lekkie !!! przypalenie - fakt bigos nabiera wtedy pieknego ciemnego
    koloru
    warto dodac - ziarna jalowca, np. z 10
    ja dodaje BARDZO duzo sliwek - suszonych ok. 1 paczki kalifornijskich bez pestek
    do tego - nawet pol sloika powidel sliwkowych
    mozna dodac kostke grzybowa Knorra
    mieso kroje w kostke lub paski - nie za male - i tak sie rozgotowuje na wlokna
    kielbase kroje w kostke - tak np. 6-8 milimetrow
    bigos dobrze jest nieco przemrozic - np. zima na balkonie
    zasada podstawowa - zaczynasz gotowac bigos w gigantycznym garze - konczysz w
    malutkim garnczku (tak sie wygotowuje i - wyjada przez probowanie)
    do bigosu najlepszy jest maly kieliszeczek zmrozonej wodeczki i - rapaholin lub
    inny lek na watrobe :)

    I TERAZ PRZEPIS NA BIGOS (na 2 - 2,5 kg kapusty i tylez miesa)

    gotuje kielbase
    gotuje grzyby
    wode odlewam i wlewam do gara z kapusta
    kapuste gotuje na MALYM ogniu
    wody nie za duzo
    dodaje kostke Knorra, jalowiec, ew. listek (2-3) laurowe
    tak po ok. 30 min. dodaje stopniowo pokrojone mieso
    mieszam od czasu do czasu
    dodaje grzyby (nie kroje ich, ew. troche kroje)
    mieszam
    dodaje sliwki
    gotuje
    mieszam
    caly czas probuje
    bigos powinien byc juz ciemny
    probuje
    dodaje ew. powidla sliwkowe (z wegierek)
    gotuje
    mieszam
    dodaje troche keczapu (lub sosu polskiego - pomidorowy ze sliwkami)
    mieszam probuje
    wylaczam
    przemrazam
    nastepnego dnia gotuje mieszajac - ok. 1 godziny
    uwaga - lubi sie przypalac, wiec maly ogien
    nastepnego dnia gotuje mieszajac- ok. 1 godziny
    uwaga - lubi sie przypalac, wiec maly ogien
    nastepnego dnia podgrzewam mieszajac
    uwaga - lubi sie przypalac, wiec maly ogien

    Taki bigos nie jest tlusty - bo niby z czego?
    ma gleboki - pikantno-slodk0-kwasny smak
    ma piekny ciemny kolor
    ladnie sie komponuje z kapeluszami grzybow
    jest pyszny!
    ma jedna wade - b. szybko sie zjada

    nie dodaje do bigosu wina czerwonego (bo nie daje slodkiej kapusty) ani
    kwasnych jablek
    czesto w ogole nie sole - bo kapusta wystarczajaco slona (i kostka Knorra tez)
    SMACZNEGO
    I napisz, jak udal sie Twoj bigos!




    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,1021358,1021358,JAK_ZROBIC_BIGOS_.html


    Design by flankerds.com